در زمینه فقه/ مناسک حج/ اعمال عمره تمتع

 مسئله470‌‏: محرم باید پس از اتمام سعی، تقصیر نماید. یعنی مقداری از موی سر یا صورت یا ناخن خود را کوتاه کند. 

مسئله471‌‏:در تقصیر بهتر‌ است‌ كه‌ هم‌ مقداری از ناخن‌ گرفته شود و هم مقداری‌ از موي‌ سر يا صورت‌ كوتاه‌ شود.

مسئله472:کندن مو برای تقصیر کفایت نمی‌کند، بلکه حرام است و اگر کسی به جای چیدن مو، آن را بکند، حکم کسی را دارد که تقصیر نکرده است.

مسئله473:تقصير نيز از عبادات‌ است‌ و بايد با توجّه‌ و قصد تقرّب‌ به جا آورده‌ شود.

مسئله474‏:‏‌ اگر کسی عمداً تقصير نكند، عمره‌اش باطل نمی‌شود و باید تقصير کند.

مسئله475‏:‏‌ اگر کسی سهواً یا جهلاً تقصير نكند، عمره‌اش‌ صحيح‌ است‌ و هرجا كه‌ يادش‌ آمد بايد تقصير نمايد. پس اگر هنوز در مکّه حضور دارد یا امکان بازگشت متعارف دارد، باید خودش اعاده کند و گرنه باید نائب بگیرد.

مسئله476:تقصیر باید پس از سعی انجام شود و اگر کسی عمداً زودتر از سعی تقصیر کند، عمرۀ او باطل مي‌شود و اگر غير عمد باشد، بايد بعد از سعي تقصير کند و عمرۀ او صحيح است.

مسئله477: وجوب تقصیر پس از سعی فوری نیست و تأخیر آن تا زمانی که محرم برای سایر اعمال عمره و حج، وقت دارد، جایز است.

مسئله478‏: تقصیر عمره مکان مشخّصی ندارد و در همۀ مکانها صحیح است و لازم نیست حتماً در محلّ سعی یا در مروه صورت پذیرد.

مسئله479:اگر محرم بعد از تقصیر شک کند که صحیح انجام داده است یا نه، نباید به شک خود اعتنا کند.

مسئله480‏: محرم می‌تواند قبل از تقصیر خودش، مو یا ناخن دیگری را به عنوان تقصیر کوتاه نماید و ضرری به احرام خود یا دیگری نمی‌زند.

مسئله481‏: تقصیر کردن شیعه و سنّی برای همدیگر اشکال ندارد.

مسئله482‌‏: بانوان باید هنگام تقصیر موی خود را از دید نامحرم بپوشانند، هر چند در صورت نمایان شدن مو، تقصیر آنان صحیح است.

مسئله483‏: بعد از تقصیر، همۀ محرّماتی که به واسطۀ احرام بر محرم حرام شده بود، حلال می‌شود.

 

احکام فاصلۀ زماني بين عمرۀ تمتّع و حجِّ تمتّع

مسئله484‏: خروج حج‌گزار از مکّه، بعد از فراغت عمرۀ تمتّع و قبل از حج، اشکال ندارد. ولي بايد در برگشت محرم شود و عمرۀ مفرده به جا آورد. و در اين فاصلۀ زماني انجام عمرۀ مفرده به‌‌جا آورد. و در اين فاصلۀ زماني انجام عمرۀ‌ مفرده -‌ولو مکرراً- جايز است و ضرر به صحت عمرۀ تمتّع و حج نمي‌زند، بلکه ثواب عظيم دارد.

مسئله485‏: اگر کسي در فاصلۀ بين عمرۀ تمتّع و حجّ، از مکّه خارج شود و بعد بدون احرام به مکّه برگردد و در مکّه براي حج احرام ببندد و به عرفات برود، حجّ و عمرۀ او صحيح است. ولي‌ به جهت ورود بدونِ احرام به‌ مکّه، گناه کرده ‌است.

مسئله486‏: مسئولين اجرايي حج و کساني که شغل آن‌ها اقتضا مي‌کند که از مکّه خارج شوند، در صورت خروج، مي‌توانند بدون احرام به مکّه برگردند ولي اگر در برگشت، محرم به احرام عمرۀ مفرده شوند و عمره به جا آورند، ثواب عظيم دارد.

مسئله487‏: رفتن به غار حراء يا غار ثور و مکان‌هاي ديگر نزديک مکّه، بعد از اتمام عمرۀ تمتّع و قبل از حج، اشکال ندارد و ضرر به صحت حج و عمره نمي‌زند.

>مسئله488‏: اگر کسي بعد از فراغت از عمرۀ تمتّع مجبور به ترک حج شود، حجّ او تبديل به عمرۀ مفرده مي‌شود و بايد طواف نساء و نماز آن را به جا آورد.

مسئله489‏: خروج از مکّه بعد از عمرۀ تمتّع و يا انجام عمرۀ مفرده در آن مقطع زماني، براي نايب اشکال ندارد و ضرر به نيابت او نمي‌زند.

مسئله490‏: کوتاه کردن موي سر يا ماشين کردن سر، بعد از اتمام عمرۀ تمتّع و قبل از حج اشکال ندارد و اصلاح صورت، در آن فاصلۀ زماني حکم خاصّي ندارد و مانند ساير ايّام است.